Over De Groene Heerlijckheid

Het jaar 2012 was het jaar van de bij. Bijen staan al jaren onder druk en verdienen de extra aandacht die het jaar van de bij met zich meebracht. Gewasbestrijdingsmiddelen en de venijnige Varoamijt teisteren de bijenvolken jaar op jaar.

Veel belangrijker nog is de verschraling van het landschap waardoor nectar als voedselbron en stuifmeel als bouwstof steeds minder beschikbaar zijn. De gezamenlijke bijenhouders hebben het jaar van de bij aangegrepen om bedrijven en overheden te overtuigen goed voor de biodiversiteit te zorgen. Binnen Gemert-Bakel kwam snel ter sprake dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij overheden ligt. Veranderingen die vanuit de mensen zelf komen en maatschappelijk breed worden gedragen, die maken kans in deze tijd. Geen vragen stellen en verantwoordelijkheden bij overheden leggen, maar zelf initiatief nemen en de handen uit de mouwen steken.

Met dit uitgangspunt heeft een aantal partijen binnen de gemeente Gemert-Bakel elkaar gevonden en is gestart met de versterking van de biodiversiteit. Zo is het Burgerinitiatief Biodiversiteit Gemert-Bakel ontstaan!