Fietstocht door natuurakkers

Sinds drie jaar timmert Stichting De Groene Heerlijkheid hard aan de weg om de biodiversiteit in Gemert-Bakel te versterken. Hoogste tijd om iedereen de prachtige natuurakkers te laten zien en beleven. Fiets donderdag 23 juli met ons mee langs een aantal van de mooiste akkers. Vertrek om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Komweg / Hofgoed achter de kerk in Gemert. Bloemenpracht

De Groene Heerlijckheid beheert dit jaar 35 hectare natuurakker. De combinatie van granen en akkerbloemen zorgt voor veel voedsel voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Dat is een goede basis voor een gezonde voedselketen. Daarbuiten zijn de natuurakkers een lust voor het oog met korenbloemen, klaprozen, kamille en gele ganzenbloem als karakteristieke soorten die in het verleden het buitengebied kleurden. Minder opvallend, maar zeker zo waardevol, kunnen o.a. het akkerviooltje, driekleurig viooltje, akkerleeuwenbek en akkervergeet-mij-niet worden aangetroffen. Deze autochtone soorten zijn met financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant gezaaid.

Natuurlijk graan
Op sommige plekken wordt in de kern van het perceel tarwe, rogge of haver verbouwd. Dat gebeurt zonder bestrijdingsmiddelen. Het graan wordt door Bakker van de Ven als natuurlijke grondstof verwerkt in onder andere het brood Windstreek volkoren+. Dit brood is dit najaar weer verkrijgbaar en wordt ook verkocht door Het Bakkershuys in Bakel.

Fietstocht
De fietstocht op donderdagavond 23 juli is ongeveer 15 kilometer en voert langs een aantal natuurakkers. Op sommige punten zal uitleg gegeven worden over de noodzaak bij te dragen aan de biodiversiteit, bijen en andere insecten en vogels, met de patrijs in het bijzonder.

U bent van harte uitgenodigd! Aanmelden is niet nodig. We verwachten rond 21.30 uur terug te zijn op de Hofgoed. Het is geen probleem als u tijdens de tocht een bosje bloemen voor thuis verzamelt.

Meer informatie over De Groene Heerlijckheid vind u op www.degroeneheerlijckheid.nl. Wist u dat u vriend kunt worden van De Groene Heerlijckheid? U kunt zich aanmelden als vriend via www.degroeneheerlijckheid.nl/vriend-worden/